Peter de Rijke – Transportcoordinator


Peter is bijna arts (juni 2018) en heeft bij studentenverenigingen veel commissie-ervaring. Na een jaar pauze te hebben gehad op het gebied van commissies, was hij klaar voor een nieuwe uitdaging.

 


Waarom vrijwilliger bij Albinisme in Afrika?

Na mijn co-schap in Malawi was ik op zoek naar vrijwilligerswerk waarbij ik op afstand alsnog actief zou kunnen blijven voor Afrika. De huidige secretaris, Julia Klapwijk, is een vriendin van de studie en zij had mij al meerdere malen enthousiast geprobeerd te maken voor deze stichting. In de zomer van 2017 besloot ik om hier gehoor aan te geven.

Wat doe je bij Stichting Albinisme in Afrika?
Ik ben transportcoördinator. Jaarlijks sturen wij ongeveer 2000 liter zonnebrand naar verschillende landen in Afrika. Ik overzie deze transporten. Dit betekent dat ik de lijntjes kort moet houden met onze vrijwilligers die actief zijn in onze landen (zogeheten landencoördinatoren) en met de bedrijven die het transport voor ons faciliteren. Met name de passage door de douane van een Afrikaans land is een lastig punt; veel Afrikanen proberen her en der een claim te leggen op het transport en zo nog wat extra centen te ontvangen. Ik ervaar het geheel als een grote uitdaging die ik met plezier aan ga. Het is heel gaaf om bericht te krijgen van een groot transport dat op locatie is aangekomen. Daar zullen heel veel Afrikaanse albino’s profijt van hebben.

Wat vond je het meest bijzonder als vrijwilliger tot nu toe ?
De tomeloze inzet van alle vrijwilligers. Alles met het doel: verbeteren van de kwaliteit van leven van de Afrikanen met albinisme. Geblakerd onder de ziedende zon, hebben deze pigmentloze mensen een kort leven vol pijnlijke brandwonden en woekerende huidkankers. Onze taak is simpel maar o zo belangrijk: geef hen het middel waar in Afrika geen markt voor is. Met zonnebrand leven ze een langer en fijner leven.