Juul de Moel – Magazijnbeheerder en ICT

Juul heeft als ICT-er veel gewerkt voor goede doelen-organisaties zoals het Astma Fonds, Diabetes Fonds en Hoorfonds. Van haar dochter Evelien die toen geneeskunde studeerde hoorde ze voor het eerst over Stichting Albinisme in Afrika. Ze besloot zich samen met haar dochter aan te melden als vrijwilligster.


Waarom vrijwilliger bij Stichting Albinisme in Afrika?
Nu ik wat meer tijd heb, zocht ik een goed doel om als vrijwilligster een maatschappelijke bijdrage te leveren. Mijn keuze viel op deze stichting omdat ik zag/zie dat de hulp ‘rechtstreeks’ naar de doelgroep gaat, in tegenstelling tot veel grote en logge goede doelen-organisaties, die veel overhead-kosten hebben.

Wat doe je bij Stichting Albinisme in Afrika?
Op 1 januari 2011 begon ik als magazijnbeheerder. Wij krijgen (veelal gratis) zonnebrand van producenten, groothandels en/of winkels/drogisterijen omdat ze hun oude voorraad vernieuwen. Deze verzamelen we in ons magazijn. De producten zijn verpakt in allerlei soorten (crème, olie, spray) en verpakkingen (veelal 50, 100, 150, 200, 300 ml). We herrangschikken de producten in 10 liter-dozen en zetten ze klaar voor uitlevering naar de 12 Afrikaanse landen.
Vanwege mijn automatiseringservaring heb ik sinds 2016 het email-/contacten-/bestandenregistratie-systeem ondergebracht bij “Google For Non Profit”.
Daarnaast heb ik, in samenwerking met een extern bedrijf, onze website vernieuwd.
Verder beheer ik de Giftenadministratie. Giften worden geregistreerd en geanalyseerd. Vervolgens stuur ik de giftgevers bedankbrieven toe.
Als laatste verzorg ik jaarlijks de verzending van de kerstkaarten.

Wat vond je het meest bijzonder als vrijwilliger tot nu toe?
Wat ik zo bijzonder vind is dat ik op deze manier, naar mijn idee, een ‘directe’ maatschappelijke bijdrage lever aan de mensheid, hoewel dit maar een druppel op een gloeiende plaat is. Vooral als ik de foto’s uit Afrika zie waar de albino’s heel blij zijn met onze zonnebrandcrème, petten, zonnebrillen e.d., dan geeft dat mij bevrediging dat onze stichting de moeilijke leefomstandigheden van deze groep mensen op zo’n relatief eenvoudige wijze kan verlichten.