Jasmijn van Holsteijn – Werving coordinator


In de afgelopen jaren is Jasmijn meerdere keren naar Afrika geweest voor zowel studie als vrijwilligerswerk. De veelzijdigheid van het continent en de culturele diversiteit hebben haar vanaf het eerste moment geboeid.

 

Waarom vrijwilliger bij Stichting Albinisme in Afrika?
In 2016 vertrok ik naar Malawi om onderzoek te doen naar de leefsituatie van mensen met albinisme. In samenwerking met the Association of People with albinism in Malawi ging ik op huisbezoek bij mensen met albinisme, bezocht ik scholen, observeerde ik ze bij ziekenhuizen en ging ik in gesprek met ministers. Tijdens mijn veldwerk kwam ik meer te weten over de problemen waarmee mensen met albinisme te maken krijgen. Met mijn eigen ogen zag ik wat voor een verschil het gebruik van zonnebrandcrème en andere zonbeschermende producten kan maken voor mensen met albinisme. Eenmaal terug in Nederland wilde ik graag betrokken blijven bij het welzijn van Afrikanen met albinisme. Via Thea Ploeg, destijds landencoördinator van Malawi, kwam ik bij Stichting Albinisme in Afrika terecht.

Wat doe je bij Stichting Albinisme in Afrika?
Ik ben Zonnebrand Werving coördinator. Ik onderhoud het contact met producenten, groothandels en/of winkels en drogisterijen en benader hen om te vragen of zij (rest)partijen zonnebrandcrème hebben die ze willen doneren aan de stichting. Door de donaties van deze bedrijven kan de stichting Afrikanen met albinisme van zonnebrandcrème voorzien. Hierdoor verbetert hun kwaliteit van leven structureel.

Wat vond je het meest bijzonder als vrijwilliger tot nu toe?
Ik vind het bijzonder dat je op een directe en tastbare manier een bijdrage kan leveren aan het leven van Afrikanen met albinisme. Als er grote partijen zonnebrandcrème worden gedoneerd, weet ik dat hier veel mensen mee geholpen kunnen worden en dat dit een zichtbaar positieve bijdrage levert aan de fysieke en mentale gesteldheid van Afrikanen met albinisme.