Ida van Rooijen – Landencoordinator Guinee Bissau


Ida heeft als wijkverpleegkundige 2 jaar gewerkt in Zambia, en 12 jaar in Guinee-Bissau (GB). Zij bezocht vele dorpen, voor vaccinatieprogramma’s en voor het opzetten van de Basisgezondheidszorg. Ze zag er bijna nooit kinderen met albinisme, totdat ze merkte dat kindjes met albinisme binnen verscholen werden gehouden. Ze legde uit dat ook zij gevaccineerd moesten worden. Het leek dat ouders zich schaamden voor hun “albino-kindje”. Toen ze terug was in Nederland hoorde ze van de Stichting Afrikaanse Albino’s (SAA), en dat deze organisatie zonnebrandcrème leverde aan o.a. GB, aan de voorzitter van de AAGB.

 

Waarom vrijwilliger bij Stichting Afrikaanse Albino’s ?
Vanaf 2009 stuurt SAA, samen met de Landencoordinator (LC) eenmaal per jaar zonnebrandcrème naar GB, dankzij de transport mogelijkheid van “Mavegro”. Deze regelde dat de zonnebrandcrème bij de Voorzitter aankwam. In 2015 was er geen LC voor GB meer. Ik werd gevraagd om me in te zetten als LC voor GB. In maart 2016 was ik in GB en heb ik gesproken met de Voorzitter van de AAGB.

Ik was onder de indruk hoe de Voorzitter, zelf een albino, zich inzet om de mensen met albinisme te bereiken om de zonnebrandcrème uit te delen. Echter, ik merkte dat de albino’s in GB een vergeten en een gediscrimineerde groep zijn. Zij krijgen geen ondersteuning van de regering of andere organisaties, behalve enige hulp van missieposten. De albino’s in GB zijn niet goed georganiseerd, dat is een van de redenen dat het platteland niet goed bereikt wordt. De AAGB heeft wel ideeën over hoe de sociale en economische condities te verbeteren, en ook hoe iets te doen aan de vooroordelen en angst voor albino’s bij de bevolking. Maar uitvoering lukt tot nu toe niet door organisatorische zwakte en gebrek aan middelen.

 

Wat doe je bij Stichting Afrikaanse Albino’s ?
Als LC onderhoud ik het contact tussen SAA en de Voorzitter van de AAGUIB. Omdat laatste geen computer heeft, communiceer ik via email met een technisch assistent van een Guineense NGO (Non Governmental Organization) die de Voorzitter ondersteunt. Deze had ook een voorstel gemaakt voor een project om de organisatie te versterken en op te komen voor de rechten en belangen van de albino’s in GB. Ik heb hen helpen zoeken naar financiering voor dit project, maar is tot heden niet gelukt.

In 2017 gaf Mavegro aan geen transporten meer te doen van NL naar GB. Toen heb ik, samen met onze Transport-coördinator een andere transport mogelijkheid gevonden. Met de Voorzitter in GB overleg ik hoe hij de mensen met albinisme in de lokale gebieden (12 provinciën) kan bereiken. Hiertoe ondersteun ik hem financieel voor transport. Hij bereikt ca. 100 personen met albinisme in GB.

 

Wat vond je het meest bijzonder als vrijwilliger tot nu toe ?
Opvallend vind ik het enorme enthousiasme van alle vrijwilligers van de SAA. Ieder met haar/zijn eigen expertise die een waardevolle bijdrage leveren aan de club, om de doelstellingen te behalen. Elke bijeenkomst ervaar ik als prettig en zinvol.
De SAA is 100 % vrijwillig gedragen; het hoofddoel: zonnebrand voor Afrikaanse albino’s, is duidelijk en transparant. En alle gelden worden gespendeerd aan dat hoofddoel.