Bas Kreukniet – landencoordinator Tanzania

Bas heeft een aantal reizen door Afrika gemaakt ook in relatie met goede doelen. Hij voelt zich zeer aangetrokken om voor onze Stichting in te zetten omdat het een geheel vrijwillig gerunde organisatie is met een zeer duidelijke doelstelling. 

 

Waarom vrijwilliger bij Stichting Albinisme in Afrika?
Langzamerhand werd ik een ontwikkelingshulp scepticus omdat ik zag hoe vaak er geld aan de strijkstok blijft hangen en hoe sommige charities vooral zichzelf hardnekkig blijven promoten, ook in afwezigheid van enig succes.
Toen ik in 2011 eens zocht naar een ander vrijwilligers baantje, voelde ik me meteen aangetrokken tot de Stichting Albinisme in Afrika (SAA). Wat mij vooral aansprak is dat het 100% vrijwillig gedragen is. Het hoofddoel: zonnebrand voor Afrikaanse albino’s is zeer duidelijk en direct en transparant. Ik was ook blij dat SAA veel kosten uitspaart door bijvoorbeeld geen kantoor te houden of kostbare promotie campagnes te voeren, etc. Elke stuiver wordt drie keer omgedraaid voordat hij wordt uitgegeven. Van een relatief klein budget kunnen we 1000-den mensen helpen om een kwalitatief aanzienlijk beter en gezonder leven te hebben.
Met zonnebrand en overige zonbeschermende middelen zoals zonnebrillen, petjes, lippenstiften, UV-kleding, en wat awarenses hebben velen nu een normaal en even kansrijk bestaan als ieder ander.

Wat doe je bij Stichting Albinisme in Afrika?
Ik ben landencoördinator voor Tanzania. Dat komt er in de praktijk op neer dat ik er voor zorg dat jaarlijks 630 albino’s in Tanzania van zonnebrand, hoedjes en zonnebrillen voorzien worden. Ik verzorg ook het transport van Nederland naar Arusha in Tanzania. Vanaf daar distribueert een lokale partner, genaamd International Aid Services, onze zonnebrand over de projecten op verscheidene afgelegen locaties in het land. Ook draag ik zorg dat er feedback komt zoals foto’s of een bedankbrief, een facebook post, etc.

Wat vond je het meest bijzonder als vrijwilliger tot nu toe ?
Ik heb zelf een aantal reizen gemaakt naar Tanzania. Ook bezocht ik afgelegen gebieden die berucht zijn om het bijgeloof en de daarmee gepaard gaande moorden en mutilaties op albino’s. In streken Geita, Simyu en Busega (rond het Lake Victoria) werden jaarlijks verscheidene albino’s aangevallen, verwond, verminkt en/of vermoord. Sinds wij hier actief zijn en met lokale partners awareness campagnes doen, zijn de misdaden bijna opgehouden. Tussen 2011 en nu is er alleen in 2014 een moord geweest, maar sindsdien is er geen geweldsmisdrijven meer geweest.