Adélaïde Kanyange – landencoordinator Ivoorkust, Mali, Senegal

 

Adélaïde heeft Rechten gestudeerd, tijdens haar studie is ze vrijwilliger geweest bij verschillende organisaties. Daar miste ze altijd het gevoel dat ze een verschil maakte in de wereld en in het bijzonder op het continent waar ze geboren is (Afrika). Ze kwam bij de Stichting Albinisme in Afrika via een advertentie op het internet.


Waarom vrijwilliger bij Stichting Albinisme in Afrika ?

De eerste helft van mijn leven heb ik in Afrika doorgebracht, onwetendheid over albinisme heb ik aan de levende lijve ondervonden omdat de volwassenen om me heen mij niet konden uitleggen waarom albino’s er anders uitzagen. Pas veel later (in Nederland) ben ik erachter gekomen wat albinisme was en dat het geen vloek o.i.d was.

Ik was op zoek naar een goed doel waar ik vrijwilligerswerk kon doen dat ten bate komt aan mensen in Afrika, en specifiek een organisatie met korte lijnen. Toen ik de vacature van landencoördinator tegenkwam leek die me op het lijf geschreven en heb ik dezelfde dag gesolliciteerd, ik was meteen enthousiast. Naarmate ik meer leerde over albinisme en over het verschil dat zonnebrandcrème kon maken in het leven van mensen die leven met albinisme was ik overtuigd dat ik me bij Stichting Albinisme in Afrika moest aansluiten, dat is een van de beste beslissingen die ik ooit heb gemaakt.

Wat doe je bij Stichting Albinisme in Afrika ?
Vanaf 2014 ben ik landencoördinator voor Mali, Senegal en Ivoorkust, drie Franstalige landen in West Afrika. Ik zorg voor contact met lokale organisaties waarmee we samenwerken, verzorg transporten naar die landen en ondersteun ze in zoverre mogelijk met alle vragen die zij hebben. In Ivoorkust en Mali produceren ze zonnebrandcrème lokaal, we verzorgen ingrediënten en houden een vinger aan de pols om ervoor te zorgen dat de productie gaande blijft. Ik ben het gezicht van onze stichting naar die mensen toe en het feit dat Frans mijn moedertaal is maakt het communiceren makkelijk.

Wat vond je het meest bijzonder als vrijwilliger tot nu toe ?
Het zien van het verschil dat de zonnebrandcrème maakt in het leven van mensen. Ook de dankbaarheid die je ervaart als je daar bent : ze zijn zo dankbaar dat mensen zich om hen bekommeren. Ik vind wat wij als Stichting Albinisme in Afrika doen fantastisch en zeer nuttig, we maken echt het verschil in het dagelijks leven van duizenden mensen en dat is van onschatbare waarde. Ik ben heel trots op mijn kleine bijdrage in het geheel.