Geschiedenis

Het begon in 2002 toen twee medische studenten (Nienke Sonneveld en Kirsten de Boer) in contact kwamen met Joyce Mussa. Een verpleegkundige in het ziekenhuis waar zij werkten in het stadje Mangochi (Malawi).

Joyce Mussa heeft albinisme en ontving van de studentes een fles zonnebrandcrème. Er ging een nieuwe wereld voor haar open: ze verbrandde niet tot nauwelijks, haar wondjes trokken weg en ze leek weer dertig jaar in plaats van vijftig! Terug in Nederland hebben ze nog een fles opgestuurd, deze keer met een hogere beschermingsfactor.

Dit is een (vertaald) fragment uit de brief die Joyce toen schreef:
“Heel erg bedankt voor de zonnebrandcrème die jullie hebben gestuurd. Het is de beste crème die ik ooit heb gehad! Mijn gezicht en armen zijn nu net zo glad als die van jullie en ik kan nu uren in de zon lopen zonder te verbranden. Iedereen vraagt aan mij: wat voor crème gebruik je toch? Nu kan ik de zon in Malawi zonder problemen verdragen!”

Hoe het verder ging
Twee jaar later vertrok Nienke Sonneveld naar Malawi. Natuurlijk nam ze voor Joyce weer een fles zonnebrandcrème mee, maar ze wilde meer mensen met albinisme helpen. Dus nam ze vijfentwintig flessen mee die ze samen met Joyce distribueerde. Het enthousiasme van Joyce en de andere mensen met albinisme was enorm! Samen met Joyce zette zij vervolgens een project op om mensen met albinisme in Malawi te kunnen blijven helpen.

Het is toch ongelooflijk dat je met zoiets (voor ons) vanzelfsprekends als zonnebrandcrème iemands kwaliteit van leven zo sterk kunt verbeteren! Na terugkomst in Nederland kreeg het project publiciteit in onder andere de Volkskrant en de Telegraaf. Naar aanleiding van deze publiciteit bood de familie Kuijt van Kuijt-beheer B.V. aan de oprichting van een stichting te sponsoren.

Op 17 augustus 2004 was Stichting Albinisme in Afrika een feit!

Het oprichtingsbestuur van de stichting, vlak na het tekenen van de statuten bij de notaris met de cheque en een beeldje van de familie Kuijt.