Voorzitter – Jan Lantink

Sinds 2012 woont mijn dochter in Afrika (Zambia om precies te zijn) en sindsdien is mijn hart groter en groter geworden voor Afrika en de mensen in Afrika. Ik kom er nu minstens eenmaal per jaar om het gezin van mijn dochter te bezoeken. En inmiddels maak ik deel uit van de ‘extended family’ van mijn schoonzoon. Voel me daar geen ‘toerist’ meer en zie en ervaar de grote verschillen: tussen Europa/Nederland en Afrika/Zambia, en (helaas) ook heel erg binnen Zambia. Lang niet iedereen (to say the least) heeft gelijke kansen op een prettig leven. Waar ik kan vind ik het fijn een beetje te helpen, bv. door een heel klein weeshuisje in Northwestern Province te ondersteunen.

Toen de vacature ‘voorzitter SAA’ op mijn pad kwam was mijn belangstelling dan ook gewekt: Afrika, iets kunnen betekenen voor mensen die ondersteuning goed kunnen gebruiken, mijn bestuurlijke ervaring kunnen inzetten én met een leuke groep mensen doelen bereiken. Mijn eerste maand nadat ik in de ‘grote schoenen’ die Jos Hummelen achterliet ben gestapt, bevalt heel goed en smaakt naar meer. De waarden stabiliteit, continuïteit en professionaliteit spreken me niet alleen aan maar zijn we denk ik ook ‘verplicht’ invulling te (blijven) geven om de ontvangers in Afrika van onze sunscreens in hún continuiteit en levenskwalitiet te blijven ondersteunen. Mijn ambitie zou zijn om die continuïteit  nog weer een stap beter te borgen met SAA. Tot slot: vrijwilligerswerk is geen ‘liefdadigheid’, je krijgt er iets voor terug. Naast het ‘goede gevoel’ kijk ik ook uit naar de samenwerking met een leuke groep bevlogen mensen die hun tijd en capaciteiten beschikbaar willen stellen voor iets goeds doen.