Stichting
Albinisme in Afrika

Helpt mensen met
albinisme zich te beschermen tegen
de zon

Wij hebben jouw hulp hard nodig!

Wij hebben jouw hulp nodig om mensen met albinisme in Afrika te blijven ondersteunen, zodat ze hun huid elke dag kunnen beschermen en midden in de maatschappij komen te staan.


Mensen met albinisme in Afrika verbranden dagelijks onder de felle tropische zon, omdat zij niet de middelen en kennis hebben om hun kwetsbare huid te beschermen tegen de zon. Huidkanker is dan ook een veelvoorkomende ziekte bij mensen met albinisme in Afrika. Als mensen met albinisme in Afrika zich van jongs af aan insmeren met zonnebrandcrème, kan het aantal sterfgevallen aan huidkanker worden teruggedrongen. Stichting Albinisme in Afrika zet zich al jaren in om flessen zonnebrandcrème naar Afrika te sturen, omdat deze middelen in Afrika niet of nauwelijks verkrijgbaar zijn. De zonnebrandcrème wordt vervolgens lokaal verspreid, waarbij de patiënten een persoonlijke instructie krijgen. De stichting zorgt ervoor dat de voorraad keer op keer wordt aangevuld. 


Wij hopen op jouw steun, zodat de stichting nu en in de toekomst de mensen met albinisme in Afrika kan blijven helpen.

Doneren

Doneren aan Stichting Albinisme in Afrika kan via geef.nl. Klik op onderstaande knop om bij de donatiemodule te komen.

Liever je donatie direct naar ons overmaken?

Neem dan contact met ons op via penningmeester@albinisme-afrika.nl

Vragen over doneren? Lees dan eerst onze ‘veelgestelde vragen‘.

Liever je donatie direct naar ons overmaken?

Dat kan natuurlijk ook!

Voor algemene donaties aan SAA kun je rekeningnummer NL03 INGB 0004 44 20 81 t.n.v. Stichting Albinisme in Afrika gebruiken. We zijn gevestigd in Utrecht.

Vragen over doneren? Lees dan eerst onze ‘veelgestelde vragen‘.

Liever je donatie direct naar ons overmaken?

Dat kan natuurlijk ook!

Voor algemene donaties aan SAA kun je rekeningnummer NL03 INGB 0004 44 20 81 t.n.v. Stichting Albinisme in Afrika gebruiken. We zijn gevestigd in Utrecht.

Meer informatie over doneren lees je bij de veelgestelde vragen.

Partner worden

Het is ook mogelijk om je als bedrijf voor langere tijd aan SAA te verbinden. Dat kan op velerlei manieren. Een mooi voorbeeld hiervan is ons partnerschap met Altruist waarover hier meer te lezen is. Loop je rond met ideeën of wil je een keer sparren met ons? Stuur een bericht naar info@albinisme-afrika.nl en we denken graag met je mee!

Start een actie

Ben je scholier, leerkracht, docent, of heb je op een andere manier zin om in actie te komen voor de mensen die dat enorm hard nodig hebben? Let’s go! Wij denken en doen heel graag met je mee. Een spreekbeurt of presentatie over albinisme of het werk wat wij doen? Dat kan! Een les of actiedag organiseren? Natuurlijk!  


Juf of meester?

Stichting Albinisme in Afrika heeft een speciaal lespakket ontwikkeld voor het basisonderwijs. Het doel is om de kinderen te laten inzien dat er in Afrika leeftijdsgenoten zijn die een ziekte hebben en dus bescherming nodig hebben tegen de zon. Vervolgens kunnen de kinderen met elkaar een actie opzetten om geld of zonnebrandcrème in te zamelen en hiermee Afrikaanse schoolgaande kinderen te helpen aan een betere en gezonde toekomst. Het lespakket bestaat uit vier keer twee lessen voor de groepen 1/2, 3/4, 5/6 en 7/8 van de basisschool. In de lessen gaan de kinderen op zoek naar de noodzaak van bescherming tegen de zon. In de groepen 1 t/m 4 is dat gerelateerd aan het probleem van de verbranding van de huid. In de groepen 5 t/m 8 gaat het over de hoeveelheid pigment in de huid in combinatie met de zon. Het lespakket biedt ook een mogelijke opzet voor een inzamelingsactie.


Gratis gastles?
Het is ook mogelijk om een gastles aan te vragen. Vrijwilligers van de stichting verzorgen regelmatig gastlessen op basis- en middelbare scholen. Zij geven uitleg over albinisme, over het leven van mensen met albinisme in Afrika en wat wij in Nederland kunnen doen om hen te helpen. Een zeer interessante en interactieve les om de blik van jonge mensen te vergroten. Prima voor burgerschapsvorming, maatschappijleer of bijvoorbeeld aardrijkskunde.

 

Presentatie op je bedrijf, stichting, kerk, tafelronde of rotary?
In het verleden zijn er boekenmarkten, gesponsorde sportevenementen, pop-up restaurants en collectes geweest voor SAA. Naast mooie geldbedragen worden er soms ook petten en zonnebrillen ingezameld. Uiteraard is het prachtig om later te zien waar dit geld en deze spullen terecht zijn gekomen. Wij kunnen bijna niet zonder acties van bevlogen mensen die midden in de maatschappij staan, met oog voor de witte mens op het continent wat zo dicht bij ons (hart) ligt.

 

Nodig onze vrijwilligers uit voor een presentatie om iedereen te overtuigen of laat ons meedenken voor een (ludieke) actie! info@albinisme-afrika.nl

Downloads
Download hier onze standaardpresentatie, die je gerust mag gebruiken en aanvullen.

Downloads 
Download hier ons lespakket voor groep 1/2
Download hier ons lespakket voor groep 5/6
Download hier ons lespakket voor groep 7/8
Download hier een spreekbeurt, om inspiratie op te doen
Download hier onze standaardpresentatie, die je gerust zelf mag aanvullen.

Schenken

Schenken aan een goed doel kan op twee manieren, via een éénmalige schenking of een periodieke schenking. Beide schenkingen zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting (IB) omdat SAA een ANBI-status heeft. Meer informatie hierover is o.a. te vinden op goededoelen.nl of de Belastingdienst.

Vrijwilliger worden

Overweeg je om je in te zetten voor mensen met albinisme in Afrika? Wat fantastisch! Met een kleine groep enthousiaste en capabele vrijwilligers werkt Stichting Albinisme in Afrika aan een betere toekomst voor mensen met deze pigmentafwijking in meer dan tien Afrikaanse landen. Wij staan altijd open voor versterking van onze ploeg.


Bijna veertig Nederlandse vrijwilligers (van studenten en young professionals tot pensionado’s) maken het mogelijk dat duizenden Afrikanen jaarlijks een fles zonnebrandcrème ontvangen. Onze stichting Albinisme in Afrika heeft de ambitie om de verder te professionaliseren. Door meer publiciteit en naamsbekendheid hopen we een groter draagvlak te creëren, zodat we de aantallen van de zonnebrandcrème flessen sterk kunnen verhogen. In dat proces is er ruimte voor gepassioneerde en betrouwbare mensen met ideeën over hoe je gelden ‘binnenhaalt’, adequaat omgaat met sponsors, zin hebben om in het magazijn te werken of onze enorme ‘transportbijbel’ overzichtelijk houdt.

Ik ben vrijwilliger geworden toen het me economisch slecht ging. Ik wilde iets nuttigs doen dat niet gerelateerd was aan 'geld verdienen'. In de overtuiging dat dat me vooruit zou helpen. Nu gaat het me economisch prima, het heeft geholpen zullen we maar zeggen, en heb ik er eigenlijk geen tijd voor, maar is het gewoon te leuk om los te laten.

Als vrijwilliger van SAA doe je ervaringen op in een internationaal-georiënteerde organisatie met mensen die verstand hebben van marketing en sponsoring, op- en overslag, transport en distributie. Uiteraard staan we steeds in contact met onze doelgroep, waardoor het weliswaar best technisch is, maar ook heel sociaal werk. Door vrijwilliger te worden bij SAA kun je vaardigheden ontwikkelen en je netwerk vergroten. Bij SAA werken hoogopgeleide, maar gelukkig ook praktisch opgeleide mannen en vrouwen.

Als vrijwilliger bij SAA leer ik van andere collega’s, terwijl ik me ook goed voel over de tijd die ik investeer in mensen die ik misschien wel nooit zal ontmoeten.

Bij ons werken mensen van allerlei snit, maar het doel is voor iedereen hetzelfde: SAA is een vrijwilligersorganisatie met een duidelijk doel: het verhogen van de levensverwachting en het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met albinisme in Afrika. De dagelijkse blootstelling aan de zon zorgt bij Afrikanen met albinisme namelijk voor huidproblemen, vaak met huidkanker en sociale problemen als gevolg. Het doel van de stichting wordt bereikt door flessen zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en andere zonwerende producten naar onze contactpersonen in Afrika te sturen. Voor Afrikanen met albinisme zijn deze middelen namelijk niet altijd beschikbaar. Daarnaast heerst er grote onwetendheid over albinisme en de gevolgen daarvan. Stichting Albinisme in Afrika zet zich daarom ook in voor goede voorlichting en het onder de aandacht brengen van dit probleem; in Afrika maar ook in Nederland.

Meer weten over de mogelijkheden? Neem dan eens contact met ons op via vrijwilligers@albinisme-afrika.nl

Vacatures

Steun ons

Gouden tip?

Heb jij een gouden tip om de kosten voor transport te drukken? We horen je suggesties graag! Hiervoor kun je mailen naar: zonnebrand@albinisme-afrika.nl.