Stichting
Albinisme in Afrika

Helpt mensen met
albinisme zich te beschermen tegen
de zon

Stichting Albinisme in Afrika

Stichting Albinisme in Afrika zet zich sinds 2004 in voor meer dan 4500 mensen met albinisme in Afrika. De dagelijkse blootstelling aan de zon zorgt bij mensen met albinisme voor veel huidproblemen en huidkanker. Het doel van de stichting is de kwaliteit van leven van deze mensen te verbeteren.


Het doel wordt bereikt door flessen zonnebrandcrème naar contactpersonen in diverse landen in Afrika te sturen. Deze contactpersonen zorgen voor lokale distributie van de zonnebrandcrème en voor voorlichting. In de afgelopen jaren heeft SAA een groot transport netwerk opgezet in meer dan 12 Afrikaanse landen en worden mensen met albinisme van flessen zonnebrandcrème en andere middelen (zonnebrillen, hoeden, UV-beschermende kleding) voorzien.

Resultaten

Stichting Albinisme in Afrika verzorgt jaarlijks een jaarplan, een jaarverslag en een financieel jaarverslag:

Partners

SAA is een non-profit organisatie die volledig functioneert op basis van gelddonaties en donaties van zon-beschermende middelen. We zijn onze partners en sponsors erg dankbaar voor hun steun en hulp.

Onze vaste partner is Altruist. Altruist doneert 10 cent van elke verkochte fles zonnebrandcrème aan onze stichting. We ontvangen grote hoeveelheden van hun producten om naar Afrika te transporteren.

Wil je meer lezen over het verhaal van Altruïst, en wat zij precies voor ons betekenen, klik dan op onderstaande knop.

Organisatie

De start van Stichting Albinisme in Afrika (SAA) ligt in het stadje Mangochi (Malawi). Onze oprichtsters, Nienke Sonneveld en Kirsten de Boer, waren destijds medisch student, en kwamen in contact met Joyce Mussa, die werkte als verpleegkundige in Malawi.

Joyce Mussa heeft albinisme, en ontving van de twee geneeskundestudenten een fles zonnebrandcrème. Hierdoor verbrandde ze niet tot nauwelijks, haar huid herstelde. Terug in Nederland konden Nienke en Kirsten het daar niet bij laten, en ze stuurden nog een fles zonnebrand naar haar op. Joyce schreef hierop (vertaald fragment):

“Heel erg bedankt voor de zonnebrandcrème die jullie hebben gestuurd. Het is de beste crème die ik ooit heb gehad! Mijn gezicht en armen zijn nu net zo glad als die van jullie en ik kan nu uren in de zon lopen zonder te verbranden. Iedereen vraagt aan mij: wat voor crème gebruik je toch? Nu kan ik de zon in Malawi zonder problemen verdragen!”

Twee jaar later vertrokken Nienke en Kirsten naar Malawi met 25 flessen zonnebrand, die ze met behulp van Joyce verspreidden. Dit was de start van het werk van de stichting. Nadat het project publiciteit kreeg bood de familie Kuijt van Kuijt-beheer B.V. aan de oprichting van de stichting te sponsoren. Hierop werd de SAA op 17 augustus 2014 een feit.

Meer weten? Lees dan onze statuten.

Momenteel bestaat SAA uit ongeveer 40 (onbetaalde) vrijwilligers, met als doel om mensen met albinisme in Afrika te helpen.

De stichting heeft een organisatorische structuur, met een bestuur bestaande uit 3 bestuursleden, 3 primaire processen, en 3 ondersteunende processen. Elk proces heeft zijn eigen proces-eigenaar. Verder heeft elk land zijn eigen landencoördinator, die verantwoordelijk is voor ons doel in dat specifieke land.

Het huidige bestuur bestaat uit de volgende mensen:

Vrijwilligers

Een groep van circa 40 vrijwilligers maakt het mogelijk dat ruim 4000 mensen met albinisme in Afrika regelmatig zonnebrandcrème ontvangen. Het is een toegewijde groep mensen die in hun vrije tijd (onbetaald) werk verricht voor Stichting Albinisme in Afrika.

We hebben vrijwilligers voor het beheren van het magazijn en het inpakken van alle materialen, voor het coördineren van de transporten, voor het verkrijgen van zoveel mogelijk donaties van zonnebrandcrème, voor het geven van presentaties op scholen, voor het bijhouden van social media en de website, voor het werven van nieuwe vrijwilligers en andere HR activiteiten en als laatste hebben we drie vrijwilligers voor de bestuurlijke taken. We stellen hier vrijwilligers voor, om een beeld te geven wat zij doen voor Stichting Albinisme in Afrika.

Keurmerk

Stichting Albinisme in Afrika voldoet aan het volgende keurmerk: 

 • ANBI aanmerking
  De SAA is door de Belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling. De stichting betaalt als ANBI geen erfbelasting of schenkbelasting voor erfenissen en schenkingen. Het voordeel voor donateurs is dat de gift geheel of gedeeltelijk in aftrek gebracht kan worden op het belastbaar inkomen.

Veelgestelde vragen

Wij proberen hier enkele veelgestelde vragen te beantwoorden. Staat je antwoord hier niet tussen? Stuur dan een mail naar info@albinisme-afrika.nl

Algemeen

Hiervoor vragen wij je contact op te nemen met onze vrijwilligers van werving (werving@albinisme-afrika.nl). Allereerst is het goed om te weten dat de zonnebrand die wij versturen aan bepaalde voorwaarden moet voldoen, welke dat zijn vertellen de vrijwilligers graag.  Wij ontvangen het liefst grotere hoeveelheden zonnebrand met dezelfde productiekenmerken in één keer.

Meer informatie is te vinden onder partner worden of start een actie.

Super dat je ons graag zou willen helpen. Ook als er geen geen passende vacature is, kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen. Laat ons weten wat je graag zou willen doen, waar jouw kwaliteiten liggen, of waarom je juist graag voor ons wat zou willen betekenen.

Je kunt een mail sturen naar vrijwilligers@albinisme-afrika.nl, meer informatie is te vinden bij vrijwilliger worden.

Absoluut; wij beschikken over o.a. posters en flyers met informatie. Stuur ons een mail via communicatie@albinisme-afrika.nl met je wensen, zodat wij samen kunnen overleggen. Wij zullen zorgen dat het gewenste materiaal gedrukt wordt, en proberen dit altijd direct vanuit de drukker naar je te sturen, zodat we zo min mogelijk kosten hoeven te maken.

 

Als stichting streven wij er naar om continuïteit te bieden aan het vastgelegde aantal mensen met albinisme dat we momenteel kunnen ondersteunen in verschillende Afrikaanse landen. We breiden dit aantal pas uit op het moment dat we die continuïteit ook aan een extra aantal mensen kunnen bieden. We horen het echter heel graag als je op de hoogte bent van mensen met albinisme in Afrika die onze hulp goed kunnen gebruiken. We kunnen dan samen kijken naar de mogelijkheden voor een éénmalige donatie, en/of kijken naar mogelijkheden voor de toekomst. Neem hiervoor contact op met magazijn@albinisme-afrika.nl en/of transport@albinisme-afrika.nl. Ook het bestuur van onze stichting kan je hierover te woord staan.

We gaan heel graag met je in overleg over de mogelijkheden. Het kan ontzettend fijn zijn als een bepaalde hoeveelheid zonnebrand voor een specifieke plek in Afrika meegenomen kan worden genomen, aangezien ons dat mogelijk transportkosten kan schelen. Je kunt contact opnemen met transport@albinisme-afrika.nl

Doneren

Allereerst is het belangrijk om te weten dat wij een non-profit stichting zijn, en dat al het geld dus volledig besteed wordt aan het doel van onze stichting: mensen met albinisme in Afrika voorzien van bescherming tegen de zon. Onze vrijwilligers krijgen niet betaald, en doen dit werk allemaal zonder enige vergoeding.

Het geld dat u doneert wordt gebruikt voor specifieke processen en doelen, zoals het betalen van transporten van Nederland naar Afrika en het huren van het magazijn in Nederland om de zonnebrand die wij gedoneerd krijgen in op te slaan voor transport. We zorgen ervoor dat de donaties op de juiste manier besteed worden, om op verschillende manieren bij te dragen aan het doel en voortbestaan van de stichting. Het geld wordt beheerd door een ervaren penningmeester, en de stichting beschikt over een kascommissie ter controle.

Meer informatie vindt u bij schenken.

Ja, er wordt geld ingehouden op de donatie van een donateur. Gemiddeld gaat 98,5% van iedere donatie naar het gekozen doel. Zie deze pagina voor meer informatie.  

Geef.nl is gratis in gebruik voor goede doelen, bedrijven, actievoerders en evenementen
Dit betekent dat er geen (abonnements)kosten voor gebruik van het platform aan wie dan ook worden doorberekend en dat er alleen op online donaties bij donateurs geld ingehouden wordt. De gever en dus donateur is de klant van Geef.nl.

Waarom wordt er geld ingehouden op een donatie?
Geef.nl maakt gebruik van diverse partners waaronder banken, creditcard maatschappijen, payment service providers etc. Al deze partijen berekenen transactiekosten, percentages etc. door naast de overige kosten die het platform maakt om het platform aan te kunnen bieden. Zonder kosten door te berekenen op een donatie van een donateur zou het niet mogelijk zijn via Geef.nl aan goede doelen of kennissen te doneren. 

Wat krijgen donateurs, actievoerders en goede doelen hiervoor terug? 
Door gebruik te maken van Geef.nl geldt dat:

 • een particulier of goed doel kan gratis in gebruik online donaties ontvangen zonder investering;
 • een particulier of goed doel hoeft zelf niets te programmeren;
 • iedere gebruiker van het platform kan gratis een geefactie starten voor zichzelf, een ander of goed doel via geef.nl;
 • een goed doel online inzage krijgt in de donatiegegevens via een verfijnde rapportagemodule;
 • een donateur via meerdere donatievormen kan doneren (iDEAL, creditcard, SEPA euro incasso, 0900 helpons, PayPal, kadobon-online en sofortbanking);
 • een particulier of goed doel via de eigen website donaties kan vragen via de donatiemodule van Geef.nl;
 • een goed doel de donatiemodule per project kan inzetten met terugkoppeling hoeveel er gedoneerd is, door wie en aan welk project;
 • een particulier of goed doel geen risico's loopt. Eventuele fraudezaken komen op het conto van Geef.nl zodat u zelf geen nasleep hebt;
 • de donaties door Currence gecertificeerde Collecterende Payment Service Providers (CPSP's) worden verwerkt (Curo Payments);
 • een particulier of goed doel zelf geen contracten hoeft aan te gaan met de diverse partijen waaronder banken en creditcard maatschappijen;

Hoeveel wordt er precies ingehouden?

 • De donateur bepaalt zelf tijdens het doneren of er (transactie)kosten op donaties worden ingehouden of dat er een vrijwillige bijdrage aan het platform wordt gedaan. Tijdens het doneren is dus direct te zien hoeveel er uitbetaald wordt aan de uiteindelijk ontvangende partij;
 • De inhouding is btw vrijgesteld. Er is dus geen sprake van btw;
 • Er gelden GEEN abonnementskosten voor wie dan ook.
 • Er gelden GEEN extra transactiekosten per betaalmethode.
 • Gemiddeld gaat er 98,5% van iedere donatie naar het gekozen doel. Zie deze pagina voor meer info.

We kunnen het ons voorstellen dat u graag eerst persoonlijk contact wilt hebben voordat u een grote schenking doet namens uzelf of vanuit een stichting of vermogensfonds. In een persoonlijk gesprek met onze penningmeester kun u uw wensen kenbaar maken. Samen bekijken we dan welke schenkingsvorm het beste bij u past 

Wil je maximaal profiteren van het belastingvoordeel over al jouw schenkingen aan SAA? En jouw giften voor de komende jaren goed geregeld hebben?

Ga dan een periodieke schenkingsovereenkomst met SAA aan. In deze overeenkomst leg je voor minimaal 5 jaar vast dat je een vast bedrag per jaar gaat schenken. Hierdoor is je bijdrage jaarlijks geheel aftrekbaar van je inkomstenbelasting.

Voor algemene donaties aan SAA kun je rekeningnummer NL03 INGB 0004 44 20 81 tnv Stichting Albinisme in Afrika gebruiken. We zijn gevestigd in Utrecht.

Stichting Albinisme in Afrika is een ANBI-instelling. Donaties aan SAA zijn vrijgesteld van BTW. Ons RSIN nummer is 813730910. Dit nummer heeft u nodig bij uw belastingaangifte als u uw donaties als aftrekpost wilt opvoeren.

SAA staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 28102206.

Voor onze hulp hebben we de steun van het bedrijfsleven hard nodig. SAA werkt op verschillende manieren samen met bedrijven.

Wil je meer informatie over het doen van een eenmalige donatie, structureel doneren of een ander vorm van samenwerken? Ontdek wat we voor jouw bedrijf betekenen en neem contact met ons op

Over ons

Gouden tip?

Heb jij een gouden tip om de kosten voor transport te drukken? We horen je suggesties graag! Hiervoor kun je mailen naar: zonnebrand@albinisme-afrika.nl.

SAA en de Africast

Mensen met albinisme in Afrika krijgen te maken met bijgeloof over hun aandoening, bizarre vormen van uitsluiting en dan zijn er nog de medische uitdagingen. Van weggestoken tussen varkens in Mali tot rapgod in Congo… Hoe ziet hun leven eruit en hoe kan het verbetert worden?

In deze aflevering van de Africast komen Adélaïde Kanyange en Bas Kreukniet, beiden vrijwilligers voor Stichting Albinisme in Afrika, aan het woord.