Albinisme in Uganda

Land: Uganda

Aantal ondersteunde mensen met albinisme :  700

UV-beschermende middelen verzonden :
in 2015 : 240 liter,
in 2017 : 650 liter die tot nu toe (maart 2018, na 1 jaar) nog steeds is blijven hangen in de haven bij Mombassa (Kenia),
in 2018 : 660 liter,
plus petjes, zonnebrillen en UV-kleding.

Actief sinds: 2007

Distributie en voorlichting

Het transport van de zonnebrandcrème naar Uganda loopt via zorgvuldig uitgestippelde logistieke routes. De stichting stuurt de zonnebrandcrème naar Kampala waar dokter Josseus Nayebare de flessen ophaalt. Lokale contactpersonen zorgen voor verspreiding en voorlichting. In 2008 is aan de stichting om een financiële bijdrage gevraagd om een Albino Associatie in Uganda van de grond te krijgen. In 2009 hebben Joshua Kabugute en Josseous Nayebare de African Albino Foundation Uganda (AAFU) opgericht, een van de partners van Stichting Albinisme in Afrika.

Hulp van artsen

Artsen Joshua Kabugute en Josseus Nayebare zijn betrokken bij de zorg voor mensen met albinisme in Kampala en omstreken. Ze houden speciaal voor ze elke maand spreekuren en bieden gezondheidszorg in een huidkliniek in de stad. In deze huidkliniek Pearl Institute of Cosmetics & Design worden ze geregistreerd en er vinden voorlichtingsbijeenkomsten plaats. Ook bezoeken de artsen wijken in de stad op zoek naar mensen met albinisme met huidproblemen, zodat zij hen ook kunnen behandelen. Inmiddels is het aantal geregistreerde mensen met albinisme gegroeid naar ca. 150.