Albinisme in Uganda

Land: Uganda

Actief sinds: 2007

Aantal ondersteunde mensen met albinisme :  800

 

 

Zonnebrandcreme/UV-beschermende middelen verzonden :
in 2009 :   80 liter, plus petjes, zonnebrillen enz.
in 2010 :   70 liter, plus petjes, zonnebrillen enz.
in 2011 : 120 liter, plus petjes, zonnebrillen enz.
in 2012 : 120 liter, plus petjes, zonnebrillen enz.
in 2014 : 250 liter, plus petjes, zonnebrillen enz.
in 2015 : 240 liter, plus petjes, zonnebrillen enz.
in 2017 : 655 liter, plus petjes, zonnebrillen enz. (was pas na 1,5 jaar aangekomen, was blijven hangen in de haven bij Mombassa-Kenia).
in 2019 :  20 liter, plus petjes, zonnebrillen enz.
in 2020 : 538 liter, plus petjes, zonnebrillen enz.
in 2021 : 600 liter, plus petjes, zonnebrillen enz.

 

Stichting Albinisme Afrika is al sinds 2007 actief in Oeganda.

Het transport van de zonnebrandcrème naar Oeganda loopt via zorgvuldig uitgestippelde logistieke routes. De stichting stuurt de zonnebrandcrème naar Kampala waar dokter Josseus Nayebare en mensenrechten activiste Olive Namutebi de producten ophalen. Lokale contactpersonen zorgen voor verspreiding en voorlichting.
In 2008 is aan de stichting om een financiële bijdrage gevraagd om een Albino Associatie in Uganda van de grond te krijgen.
In 2009 hebben Joshua Kabugute en Josseous Nayebare de African Albino Foundation Uganda (AAFU) opgericht, een van de partners van Stichting Albinisme in Afrika.
Daarnaast ondersteunt mensenrechten activiste Olive Namutebi meerdere projecten die opkomen voor de belangen en rechten van mensen met albinisme in Uganda. Zij organiseert o.a. workshops en voorlichtingen over albinisme en hoe mensen het beste voor hun huid kunnen zorgen om preventief huidaandoeningen tegen te gaan. In de toekomst hopen wij dit uit te kunnen breiden.

Artsen Joshua Kabugute en Josseus Nayebare zijn betrokken bij de zorg voor mensen met albinisme in Kampala en omstreken. Ze houden speciaal voor hen elke maand spreekuren en bieden gezondheidszorg in een huidkliniek in de stad. In deze huidkliniek, Pearl Institute of Cosmetics & Design, worden zij geregistreerd. Hier vinden voorlichtingsbijeenkomsten plaats. Ook bezoeken de artsen wijken in de stad op zoek naar mensen met albinisme met huidproblemen, zodat zij hen ook kunnen behandelen.