Albinisme in Senegal

Land: Senegal

Aantal ondersteunde mensen met albinisme : 250

UV-beschermende middelen verzonden :
in 2016 : 130 liter,
in 2017 : 210 liter, en
in 2018 : 170 liter,
plus vele petjes en zonnebrillen

Actief sinds: 2004

Via fotograaf Erik Hijweege die destijds foto’s nam van mensen met albinisme in Senegal voor zijn boek Noir, kwam de stichting in contact met Fabineta Diop. Zij zei direct ‘ja’ zei toen we haar vroegen om de distributie van zonnebrandcrème te organiseren. Ook haar broer· Mouhamadou Bambo Diop, een albino en president van de Association Nationale des Albinos du Sénégal (ANAS), raakte betrokken bij dit project.

Distributie en voorlichting

De albino’s in Thies (70 km ten oosten van Dakar) zijn georganiseerd rond het community centrum van ANAS, waar Mouhamadou actief is. Mouhamadou coördineert de voorraad en op aanvraag van ANAS zorgt de stichting weer voor nieuwe materialen die meestal per vliegtuig worden ingevlogen. Bij gelegenheid wordt eveneens gebruik gemaakt van vervoer per schip.

Sinds eind 2015 werken we samen met een Franse Stichting actief in Senegal: Les Petites Gouttes (LPG). Zij hebben een tak die zich bezighoudt met het welzijn van albinos en wij verzorgen de zonnebrandcrème onder projectnaam ‘1 an sous le parasol.’ LPG helpt de mensen met albinisme ook met het verkrijgen van brillen op sterkte, betaalt voor consults bij dermatologen en organiseert activiteiten zoals zomerkampen voor kinderen.
Er is in april 2017 210 liter naar Senegal verscheept, dit transport is ongecompliceerd verlopen en de crème is uitgedeeld.
Meer informatie over LPG:
FB : @Associationlespetitesgouttes
Website: www.lespetitesgouttes.org