Schenking van zonnebrand in 2021

Dit jaar hebben we een geweldige donatie van 82.000 flacons zonnebrand mogen ontvangen. Wij nemen jullie graag mee in het verhaal achter deze giften en de enorme logistieke uitdaging die hierbij komt kijken.

De donaties werden ons geschonken door zonnebrandproducent Altruist. Altruist is een initiatief van Dr. Andrew Birnie, een dermatoloog en huidchirurg uit Canterbury, en de econoom David Westerbeek van Eerten van Westmark uit Leusden. Samen besloten ze naast hun dagelijkse werkzaamheden een kwalitatief zeer goede zonnebrandcrème voor een minimumprijs te ontwikkelen.
Een deel van de productie wordt aan mensen met albinisme geschonken en bij elk verkocht product gaat een klein percentage naar stichting Under The Same Sun. De verkoop van hun producten was in 2020 boven verwachting, waardoor ze 30.0000 producten konden doneren, waar wij er bijna 26.000 van mochten ontvangen.

In augustus 2020 hebben een aantal van onze vrijwilligers kennisgemaakt met de mede-oprichter van Altruist, David Westerbeek van Eerten. In september 2020 reisde hij af naar Tanzania, waar hij mede met de hulp van landencoördinator Bas Kreukniet zijn zonnebrandcrème persoonlijk heeft kunnen schenken aan een aantal mensen met albinisme.

Op 16 april 2021 hebben we de eerste zending ontvangen van 22.314 flessen (4.462,8 liter). Dit waren in totaal 18 pallets aan zonnebrandwerende middelen, waarvoor we tijdelijk twee nieuwe magazijnruimten moesten huren. De zending was afkomstig van Dermcos, de Duitse producent van Altruist, en bestaat uit spray flesjes van 200 ml SPF50. De zending heeft een marktwaarde van bijna €134.000. De maanden die daarop volgden zijn we in kleine groepjes vrijwilligers de dozen gaan herpakken tot dozen van 10 liter. Nadat de flessen waren ingepakt hadden we minder ruimte nodig, waardoor we 1 magazijn konden opzeggen. Eind augustus zullen er 9 pallets (3500 liter) van deze lading naar Malawi worden verstuurd.

Eind augustus ontvangen we opnieuw 45 pallets (ca 11.000 liter) van Altruist. Dit is bijna 2,5 keer zoveel als in april. Voor deze donatie is het daarom nodig om een loods te huren in Arnhem. Van september tot en met december worden er door de vrijwilligers meerdere inpakdagen georganiseerd om deze nieuwe donatie in te pakken.

Wat deze donatie betekent voor de stichting

Tot 2 jaar geleden was de werving van zonnebrandcrème de bottleneck in de levering van zonnebrandcrème voor Afrika. Met deze omvangrijke leveringen van Altruist zal het transport en aanvullende distributie de komende jaren een veel grotere inspanning vragen. Daarbij heeft David ons gevraagd om ook aan zijn contacten in Zuid-Afrika en Congo te leveren.

De toekomst biedt ons vele nieuwe mogelijkheden, bijvoorbeeld de levering van 1 liter flessen die voorzien zijn van een pompje, voor direct verbruik in instellingen dan wel als vulpunt voor kleine flesjes.
Wellicht is ook levering in grotere vaten mogelijk, met als doel de vulling van kleinere flessen. Een andere mogelijkheid is een container sturen naar bijvoorbeeld Tanzania, en vanuit daar distribueren naar omringende landen.

Kortom, met deze luxe situatie staan we voor nieuwe uitdagingen en kunnen nu veel meer mensen met albinisme voorzien van zonnebrandwerende middelen.