Verslag distributie crème in Guinee-Bissau

In januari 2018 arriveerde ons transport met ruim 1000 tubes zonnebrandcrème in Guinee-Bissau (een klein land in het westen Afrika – lees er meer over). We gaven de tubes aan de voorzitter van de AAGB, dhr. Alberto Siga – hij ging ze verspreiden onder iedereen die hij kent in acht regio’s in het land. De 1000 tubes komen neer op zo’n 11 tubes crème per persoon.

In het voorjaar heeft Alberto de crèmes gebracht bij de hem bekende personen met albinisme in het land. Dertien van hen kon hij niet traceren, voor hen heeft hij de crèmes nog bewaard. Hij kwam ook mensen met albinisme tegen die niet in zijn lijst voorkwamen. In het rurale gebied heeft hij verschillende mensen met albinisme ontdekt, met name moeders en kinderen die in trieste en slechte gezondheid verkeren doordat zij geen enkele hulp krijgen (denk aan problemen met de huid en ogen). Het is fijn dat onze lijst met inwoners met albinisme zo steeds completer wordt!

Alberto is heel blij met het geld dat hij van Ida kreeg voor het transport naar de regio’s, zonder dat geld had hij niet iedereen kunnen bereiken. Alberto heeft hulp en steun gehad van gemeenteambtenaren, van jongerengroepen, van het Rode Kruis en van Missieposten.

Op de foto’s zie kinderen met albinisme en oudere mensen, allemaal met tubes crème in de handen, wiens vreugde zichtbaar is in hun gezichten. Dit laat het het extreme belang en het nut zien van zalven voor deze kwetsbare en benadeelde sociale laag. Iedereen is unaniem in het bedanken, omdat deze zalven nuttig voor hen zijn en ons helpen de allergie van de huid te vermijden.

Dit stuk is geschreven door Alberto en vertaald door Ida. Bedankt voor jullie inzet en dit artikel!