Verslag uit Tanzania!

In juni 2018 bezocht onze landencoördinator van Tanzania, Bas Kreukniet, dit mooie Afrikaanse land, waar albino’s het helaas vaak erg zwaar hebben. Niet alleen de sterke zon is een voor hen een probleem, maar ook leven zij regelmatig geïsoleerd en krijgen helaas niet de hulp en middelen die zij nodig hebben. Zijn reis stond in het teken van de International Albinism Awareness Day, welke elk jaar op 13 juni plaats vindt.

Kindje met albinisme en zelfgemaakt speelgoed

 

 

Ook dit jaar heeft onze Stichting Afrikaanse Albino’s voor een transport van zonnebrand en zon-beschermende middelen naar Tanzania gezorgd, waarbij Bas nauw betrokken is geweest. Het transport naar Tanzania verliep dit jaar zeer snel en zonder problemen, wat er voor zorgde dat de goederen al in april aankwamen en snel gedistribueerd konden worden over het land.

 

We krijgen veel hulp van lokale vrijwilligers

De reis begon in Dar es Salaam, de grootste stad van Tanzania. Voor de International Albinism Awareness Day reisde Bas af naar het noord-westelijke plaatsje Bariadi. Voorafgaand aan de reis werd het voetbalteam ‘Albino United’ uitgenodigd; een team van 23 mensen met albinisme, die met een bus vanuit Dar es Salaam werden meegenomen naar Bariadi om daar tegen een lokaal voetbalteam te spelen. In Lamadi bezocht Bas samen met het Albino United team het prachtige project Sister Helena; hier wordt opvang verleend aan ongeveer 65 kinderen, waarvan de meeste albinisme hebben. Zij werden hier warm ontvangen en mochten gratis verblijven; een hele bijzondere ervaring. Extra bijzonder is dat Bas bij een eerder bezoek aan Lamadi een voetbalteam bestaande uit lokale jongens heeft opgericht; ‘Team Uncle Bas, African Albino’. Dit bezoek werden voetbalkleding en schoenen meegenomen voor dit voetbalteam, dat op de International Albinism Awareness Day ook gespeeld heeft tegen ‘Albino United’.

Twee meisjes met albinisme krijgen onze zonnebrand!

 

Voordat de groep richting Bariadi vetrok, werd Urambo bezocht, een plaats in het centraal-westelijke gedeelte van Tanzania. Hier ging hij langs bij Magwesela, die de zonnebrand die vanuit Nederland wordt aangeleverd in Tanzania verdeelt over ongeveer 40 albino’s. Het gaat om een zeer afgelegen gebied, waar een school staat die plaats bied voor Afrikaanse albino’s. Ondanks de armoede en weinig middelen, wordt de school draaiende gehouden; ze hebben echter veel steun nodig, voornamelijk uit het buitenland. Het doet ons dan ook zeer goed om te kunnen melden dat de huidconditie en gezondheid van de albino’s in Urambo zeer goed is!

 

Blij met nieuwe zonnebrand!

 

Ook werd de afgelegen plaats Sikonge, net als Urambo gelegen in de Tabora-regio, bezocht. Ook hier heeft onze stichting een lokaal contact, George Kayombo. Deze man is onderwijzer op de lagere school, maar neemt geheel vrijwillig de zorg voor ruim 40 albino’s op zich. Met een auto geschikt voor de wegen in deze afgelegen gebieden werden albino’s bezocht die ver in het binnenland van Tanzania wonen. Wat goed was om te zien, was dat het grootste deel van de albino’s geaccepteerd leek in hun familie, en in de groepen waarin zij wonen. Er werden echter ook albino’s gezien die diverse huidproblemen hadden. Helaas werd onder andere een jonge Afrikaanse albino gevonden met duidelijke voortekenen van huidkanker. In samenwerking met George heeft Bas er voor gezorgd dat deze jongen een dermatoloog kon bezoeken op de International Albinism Awareness Day.

 

‘Albino United’ vs. ‘Uncle Bas’!

Op 13 juni was het eindelijk zo ver; de International Albinism Awareness Day! Meer dan 400 albino’s vanuit heel Tanzania hadden zich verzameld in Bariadi. Naast de vele toespraken verdeeld over de dag, konden alle bezoekers gratis huidcontroles laten uitvoeren, en waar nodig een behandeling krijgen met vloeibare stikstof om de oppervlakkige vormen van huidkanker direct te behandelen. Vanuit onze Stichting Afrikaanse Albino’s werden 5 grote dozen zonnebrand uitgedeeld. Het hoogtepunt van deze dag was uiteraard de voetbalwedstrijd tussen ‘Albino United’ en ‘Uncle Bas’; er is nu al afgesproken dat volgend jaar deze fantastische wedstrijd, die overigens gewonnen werd door ‘Uncle Bas’, nogmaals gespeeld gaat worden.

 

Ten slotte werd tijdens deze bijzondere reis Arusha bezocht; hier vinden twee dierbare projecten plaats. Sister Martha, een vrouw met albinisme, heeft in haar kleine huis de zorg voor 14 albino’s op zich genomen. Ook bezocht hij ‘Living Water Children’, een project waar 14 albino’s opgevangen worden, waarvan de huid en verdere gezondheid in erg goede staat waren!

 

 

Deze reis van onze vrijwilliger Bas laat zien hoe hard de zonbeschermende middelen die wij regelen voor mensen met albinisme in Afrika nodig zijn. Ook laat het zien dat er veel bijzondere mensen zijn die ons bijstaan en steunen om zoveel mogelijk albino’s te beschermen tegen de zon. De goede resultaten die we zien bij de albino’s in Tanzania, en in andere landen waar wij ons best doen zoveel mogelijk albino’s te helpen, geven ons hoop en energie om door te gaan met wat we doen en om zoveel mogelijk mensen te helpen! Wij kunnen echter niet zonder onze landencoördinatoren en hun plaatselijke contactpersonen, niet zonder onze sponsoren, maar we kunnen vooral niet zonder u. Uw steun zorgt er voor dat wij mooie verhalen zoals dit verhaal over Tanzania kunnen blijven delen, dus help ons om zoveel mogelijk albino’s in Afrika te steunen!