Albinisme in Tanzania – Een ondraaglijk tere huid

Prachtig artikel met dito fotoserie in De Volkskrant, waarin ook onze landencoördinator van Tanzania, Bas, wordt gehoord. Ga naar het artikel!

Een ondraaglijk tere huid

De Afrikaanse zon is verwoestend voor een pigmentloze huid. De albino-kinderen in het internaat in Lamadi, Tanzania, weten er alles van. Ze kampen ook met het lot dat het volksgeloof hen toedicht. Fotograaf David van Dam bezocht hen afgelopen maand.

(…)

De laatste jaren lijkt het tij in Tanzania te keren. Mensen met albinisme spiegelen zich aan succesvolle fotomodellen als de Amerikaanse Diandra Forrest. Belangenorganisaties als de Tanzania Albinism Society vragen aandacht voor hun lot. Begin 2015 lanceerde de regering een campagne om geweld tegen albino’s tegen te gaan.

Dat heeft succes gehad, zegt Bas Kreukniet van Stichting Afrikaanse Albino’s, een ngo die zonnebrandcrème verspreidt. ‘Er zijn de laatste drie jaar veel minder slachtoffers gevallen. Er is zelfs een videohit waarin een stoere rapper en een albinomeisje bezingen hoe verliefd ze zijn op elkaar. Zoiets was vroeger ondenkbaar.’

(bron)