Crème in Zambia

We kregen kort geleden in onze mailbox een mooi verhaal toegestuurd van Chris Brugman, projectcoördinator van Stichting Chitungulu. Wij gaven hem zonnebrandcrème mee en hij zorgde in Zambia voor de verspreiding:

We hebben jullie donatie zonnebrandmiddelen aan de twee albino-zusjes van de familie Nkhata in Chitungulu gegeven. De familie was hier zeer dankbaar voor. In de loop van mijn verblijf heb ik hen een paar keer opgezocht, en kon constateren dat het met de huid van de meisjes een heel stuk beter gaat.

Enige achtergrond van deze familie. De grootvader is erg goed in het maken van manden en lunch-boxes van palmbladeren. Hij is de beste in Chitungulu! Zie de foto. Elk jaar helpen we hem een beetje met de aankoop van mandjes, maar met ingang van volgend jaar zullen we hem waarschijnlijk echt goed kunnen helpen, als onze nieuwe Vegetable & Curio Shop operationeel is (gelegen langs een toeristische route). Volgend jaar zal de grootvader een aantal workshops geven op de twee scholen die wij ondersteunen, zodat zijn vaardigheden niet verloren gaan. Zijn twee zonen helpen hun vader met het zware werk tijdens het plant- en oogstseizoen. Naast de gebruikelijke mais verbouwt de familie ook pindanoten en sorghum. Het oudste albino-meisje gaat naar school. Helaas heb ik door de bouwprojecten geen tijd meer gehad om de onderwijzers te spreken en te zien hoe de overige klasgenoten omgaan met het albino-meisje. Ik ga daar volgend jaar zeker meer aandacht aan besteden.