Een bezoek aan Uganda

Ook dit jaar is onze landencoördinator – Jan Dekker – weer naar Uganda geweest. Hoe zag zijn reis eruit?

Allereerst bezocht Jan de plaats Katunga. Een van onze partners: AAFU (African Albino Foundation Uganda) biedt in deze regio maandelijks spreekuren aan aan albino’s. Ook tijdens het verblijf van Jan vonden deze spreekuren plaats. De artsen van AAFU (Joshua Kabugute en Josseous Nayebare) onderzoeken tijdens het bezoek van Jan maar liefst 20 albino’s. Zij focussen zich tijdens deze onderzoeken voornamelijk op kanker in het hoofd en halsgebied. De locatie waar de onderzoeken dit keer plaatsvinden biedt gelukkig veel mogelijkheden. De Baptisten kerk is koel en brengt een fijne sfeer met zich mee. Tijdens het bezoek aan Katunga komt Jan tot een nieuw idee: Waarom geven we albino’s geen voorlichting tijdens het wachten? Zeker iets om over na te denken! De dag verloopt soepel en zonder complicaties. Na het onderzoek vertrekken de albino’s weer. Uiteraard gaan zij niet met lege handen naar huis. De foundation geeft gratis zonnebrillen en zonnebrandcrème mee.

P1030719Naast de maandelijkse spreekuren bezoeken de artsen van AAFU ook wijken in de stad, op zoek naar albino’s met huidproblemen zodat zij hen ook kunnen behandelen. Jan gaat mee op bezoek bij de families in Antebbe en Nakulabye. Het is een hectische uitdaging om de adressen te vinden, maar Jan en AAFU zijn in staat veel families te bezoeken. De artsen worden elke keer met een hartverwarmend welkom ontvangen. De mensen zijn vriendelijk en dankbaar voor het bezoek. Wat opvalt tijdens de huisbezoeken is dat er toch een groot verschil is tussen de albino’s uit de sloppenwijken en de albino’s hoger op de maatschappelijke ladder. De situatie (gezondheid) van albino’s die hoger op de maatschappelijke ladder staan is vaak veel beter. De albino’s uit de sloppenwijken leven vaak in matige condities.