Inspirerende ontmoetingen in Lesotho december 2015

Onze landencoördinator Annemarie van Beek heeft in december Lesotho bezocht en heeft daarbij 69 liter zonnebrandcrème beschikbaar kunnen stellen bij twee organisaties voor mensen met albinisme: Lesotho Albino Link (LAL) and Albino Aid Multipurpose Associatio (AAMA) die beiden zijn opgericht in 2012/2013.

Conferentie bijgewoond

Tijdens haar verblijf was Annemarie uitgenodigd om de conferentie bij te wonen die LAL organiseerde ter afsluiting van het jaar 2015. Vanuit alle hoeken van het land verzamelden de leden zich op zaterdagmiddag in een schoolgebouw in Maseru. De groep bestond uit mensen van alle leeftijden.

Annemarie vertelt: ‘Tijdens de bijeenkomst werd veel gezongen en gedanst. Ik mocht de zonnebrandcrème persoonlijk uitdelen onder regie van de verantwoordelijke voor de ledenadministratie. Er was deze keer gelukkig voor alle aanwezigen een flacon zonnebrandcrème beschikbaar. Na dit uitdeelmoment volgde een sessie over het gebruik van de zonnebrandcrème.’

Vertakt netwerk

De LAL is een breed, vertakt netwerk waarin alle districten van Lesotho goed vertegenwoordigd zijn. Oprichtster Mamello Mokholokoe had de uitvoering goed geregeld. Er is counseling beschikbaar, en ouders met kinderen met albinisme worden opgezocht om scholen te vinden. Ook zag de ledenadministratie er ordelijk uit.

‘Ik heb voor het eerst echt persoonlijk kennis kunnen maken met de oprichters en vertegenwoordigers van albino-organisaties in Lesotho. Ook heb ik Ramolefi Molupe ontmoet, de secretaris van AAMA. Deze organisatie is in Maseru opgericht voor invloed in de politiek: de rechten van mensen met albinisme worden beschermd. De AAMA strijdt ervoor dat albino’s niet gezien worden als gehandicapten of kwetsbare personen, maar als gewone personen die zonnebrandcrème nodig hebben als medicijn’ stelt Annemarie.